24 Kasım 2009 Salı

Neden bisiklet ?



Mavi bisikletim; iki yıl önce sadece 75 liraya almıştım. Vites sistemi yoktur.(Single speed).Yani ön ve arka dişliler tek. Eski bir bisiklet; parçalarının
yapım yerleri: Almanya(West germany), İsviçre, Fransa, İtalya gibi avrupa
ülkeleri. Şimdiki bisikletlerin yapım yerleri uzakdoğu. Kadrosu çelik, çamurlukları
krom(Hastasıyım). Sadece arka göbek(orijinali kontra-pedal ve göbekten 3
vitesliydi ama ne yazık ki bozuktu.) ve gidonunu değiştirdim. Ağırlığı:
12.5 kg.
Alışverişte, bakkal ve yakın yerlere giderken(Gölcük,İzmit v.s.), küçük
kızımla gezinti yapmak için bu sade ve güzel bisikletimi kullanıyorum.
Neden bisiklet kullanmalı sorusuna çok cevap yazılmıştır. Maddeler halinde sıralamayı sevenler uzun listeler yapmışlardır. Ben bunlardan alıntı yapmayacağım ve kendi düşüncelerimi yazacağım...
Bu sevda nasıl başladı? - Evde tam amorsitölü, çok ağır, 26'' teker bir bisiklet vardı. O bisikletle ufak gezintiler yapıyor ve yakın yerlere gidiyordum. Baktım bisiklete binmek hoşuma gidiyor ve beni rahatlatıyor, bir sonraki aşamaya geçtim. İnternet araştırmaları. Bisikletle ilgili birçok bilgiye ulaştım. Ve İstanbul'dan alüminyum kadrolu ve oldukça hafif olan(Bisiklette hafiflik önemlidir.) dağ bisikletimi aldım. Ve geçen yıl uzun turlarda kullanmak üzere 28'' teker(çapı) tur bisikletimi aldım. Ne çok bisikletin var denebilir ama bu iş ciddi yapılacak ve kurallarına uygun yapılacaksa, kullanım alanına uygun bisiklet çok önemlidir. Dağda- bayırda ve toprak yollarda dağ bisikleti uygun. Uzun yol gidilecek ve çoğunlukla asfalt yolda gidilecekse tur bisikleti hem hızlı hem de rahattır.
Uzun turlara gitmeye başladıkça malzeme ve giyimin önemi ortaya çıktı. Kask, eldiven, bisiklet giysileri, tamir takımları, pompa, yedekler v.s. ihtiyaç duydukça aldım. Ve en son çadır, mat, uyku tulumu üçlüsü ile konaklamalı tur hazırlıklarımı da tamamladım.
Bisikleti sevdim çünkü; Gezerken spor yapıyorum. Otomobil kullanırken olduğu gibi gergin ve stresli olmuyorum. Çevreye zarar vermiyorum. Benzin kullanıp paramı harcamıyorum. Çok ekonomik bir şekilde seyahat etmiş oluyorum. Kilomu koruyorum ve sağlıklı bir yapıya kavuştum. Karın bölgemdeki yağlanma sıfırlandı, bacaklarım kuvvetlendi. Sadece bacakları çalıştırdığı sanılır ama ciddi şekilde bisiklete binilirse tüm vücut sağlıklı ve fit olur. Doğayı daha iyi tanıyorum. Farkındalığı arttırıyor. Hızlı değil. Biliyorsunuz hız arttıkça görüş açımız daralır. Temiz hava solumamı sağlıyor. Fotoğraf hobisi için de iyi bir araç. Daha birçok şey söylenebilir fakat en önemlisi süreklilik ve sevgidir.
Bisiklete binmemek için birçok bahane öne sürülür. Çoğunluğa göre; bisiklet bu yollarda tehlikelidir, bisiklet yolları olsa bisiklete bineceklerdir. Ülkemiz dağlıktır, rampalar nasıl çıkılır. Bu kadar uzak yol bisikletle nasıl gidilir. Bu yaştan sonra çoluk-çocuğa rezil mi olacağız. Artık bizden geçti. Tüm bu bahaneler için benim bundan önceki yazılarımı okumak yeterli değil midir?
Yolunuz açık olsun...

4 yorum:

  1. çok güzel bir yzzı olmuş, elinize sağlık. okudukça öyle hevesleniyorum ki iş bulur bulmaz bir bisiklet alacağım ben de. yeni başlayanlar için tavsiye ettiğiniz bir şey olursa, gözümü krpmam alırım :)

    YanıtlaSil
  2. Selamlar Karakutu,
    Bisiklet sevginizin heves olarak kalmayıp gerçeğe dönüşmesi dileğiyle...
    Yolunuz açık olsun...

    YanıtlaSil
  3. Selamlar, sizi ilgiyle, beğenerek okuyorum..

    YanıtlaSil
  4. Diline sağlık abi , bisiklet sevgisi ancak bu kadar içten anlatılır , İçten anlatmışsın çünkü hissetiklerini yaşadıklarını yazmışsın , bana çok samimi ifadelerle yazıldığı hissi verdi , vesselam teşekkürler :)

    YanıtlaSil