17 Nisan 2009 Cuma

Tohumdan Ağaca - 2

İşte yeni doğan Kırmızı Meşe'lerden Biri.

Bu da At kestanesi fidecikleri

İki gün önce ağaç fideciklerimin topraktan çıkmış olduklarını gördüm. Geçen ekim ayı sonunda İzmit'ten At kestanesi ve Kırmızı Meşe ağaçlarından topladığım (yüz tane) palamutları plastik meyve sandıklarına ekmiştim. Aşağıdaki resimde görünen ağaçtanda palamutlar toplayıp ekmiştim. Buradan bakabilirsiniz. Günlerdir sabısızlıkla onların topraktan çıkmalarını bekliyordum. Zamanı gelenler çıkmaya başladılar. Onların aşağıdaki ağaç gibi olabilecekleri düşüncesi beni çok mutlu ediyor. Ben görmesem bile, tohumdan ağaca onları hayal bile etmek bana yeter.

Yaşadığım çevrede ender kalmış bir ulu Meşe ağacı.
Bu büyük meşe ağacının altında dinlenirdik, hemde 40 yıl önce, etrafı boş , kırlık ve çayırlıktı. Kuzular otlardı, çobanlar sıcak yaz günlerinde altında oturur kaval çalarlardı.
Ama yakındır onuda keserler, çünkü çevresi parsellendi, yollar açılıyor, teller çevriliyor, beton evler yükselecek yakında. Ne acıdır ki ağaç yerine beton yetiştiriyoruz toprakta.
Ev, araba ve daha çok eşya tek amacı toplumun. O kadar hızla gidiyoruz ki, farkında bile değiliz görüş açımızın daraldığının. İlerleme buysa, gidilen yer neresi?

4 yorum:

  1. Ne büyük bir mutluluktur onların topraktan filizlendiğini görmek. Sevgiyle büyürler umarım.

    YanıtlaSil
  2. internette gezinirken size denk geldim müthiş bir keyif aldım. aynı şehrin insanı olarak yollarımızın kesişmesini umarım. nazmiye

    YanıtlaSil
  3. Şehirleşme, doğanın endüstriyel alanlar haline gelmesi ne yazık ki hala devam ediyor. Öte yandan bir tohumu toprağa ekip, ondan bir ağacın çimlenmesini tutkuyla gözleyenler de hızla artıyor. Tüketim alışkanlıklarında da belirgin bir değişimi gözleyebiliyoruz. Belki epey geç kaldık. Belki de vapuru kaçırdık. Ama belki de hepten kaçırmamışızdır. Kim bilir :)

    YanıtlaSil
  4. merhaba, siz bir gün büyürde, onun gibi olur diye hayal edip, ağaç yetiştirmeye çalışın, birileri gelsin o güzelim ulu meşe ağacına kereste muamelesi yapsın, yetişip o hale gelmesi yıllar sürsün. kesilip bir kenara atılması bir kaç dakika. oysaki onun olduğu yere yapılacak hangi yapı ondan değerli.

    YanıtlaSil